Laku Keras

10926338_10152520653602391_4899744148127821947_o

 

 

Saya terpaksa membuang persepsi negatif saya kepada anak-anak Melayu dan suku-suku Austronesia tanahair.Saya pada awalnya memikirkan dengan sinis bahawa mereka ini buta sejarah,malas membaca,minda terjajah dan degil dengan sikap tidak peduli.

Saya ingatkan buku ini tidak laku.

Lantas tersadai di stor penerbit lantas dijual bundle bersama tabloid-tabloid kisah misteri di kedai buku setinggan.

Tapi rupanya tidak.Kedegilan mereka untuk mengetahui sesuatu membenihkan perasaan rimas kepada sisi jahat saya supaya mereka ini terus layu dan pupus.

Tidak,mereka rupanya dalam diam,di sudut hati mereka…masih ada bara api yang merah hitam,siap untuk menyala.Masih ada akar-akar inkuiri untuk mencambahkan estim diri dan keberanian untuk keluar dari kejahilan total.

Buku ini,telah dijual beribu-ribu unit dalam masa 21 hari.Laku keras.Terlajak laris.Best-seller.Sold out.

Sebab itu anda tidak sempat melihat buku-buku itu tersadai di ruang-ruang kapitalis sana.Sebelum sempat terpamer di galeri,anak-anak Melayu dan suku-suku Austronesia yang lainnya telah merampasnya dari kitaran ganas industri penerbitan buku tanahair.

Buat kesekian kalinya,alter terahsia kamu semua memang aneh.

My people,
I salute you.

~Srikandi
My History is Immortal

Leave a Reply